Rasa owiec Charollais

 

Pochodzenie

Rasa Charollais pochodzi z regionu Charolais w Burgundii.

W górach Morvan hodowane były owce lokalne wykorzystywane do zaopatrzenia Paryża w wełnę i mięso. Około roku 1820 ze względu na kryzys w przemyśle opłacalność produkcji wełny drastycznie spadła, podjęto próby poprawienia opłacalności produkcji owczarskiej poprzez skrzyżowanie lokalnego merynosa z trykami owiec Leicester, pochodzącego z Angli. W wyniku krzyżowania tych dwóch ras narodziła się nowa rasa nazwana od regionu Charollais. Na początku XX wieku rasa ta była powszechnie hodowana w Burgundii. Ilość owiec rasy Charollais obniżyła się drastycznie w wyniku I wojny światowej, co w konsekwencji doprowadziło do importu czystej rasy Southdown.

Ścisły dobór zwierząt Charollais do odbudowy rasy oraz ich niezwykłe cechy kulinarne pozwoliły powrócić tej rasie około 1950 roku do czołówki.

Nazwa owiec Charollais została w 1963 r. wpisana do ksiąg hodowlanych a od 1974 roku została ostatecznie uznana.

 

Opis rasy

Runo jest krótkie i delikatne o kolorze białym z odcieniem beżowym. Wełna półotwarta, nie pokrywa nóg i głowy, przez co jest widoczny różowy lub szary kolor skóry z mogącymi występować czarnymi plamkami. W okresie jesienno-zimowym w zależności od temperatur skóra głowy może być pokryta krótkimi białymi włoskami. Najbardziej charakterystyczną cechą dla tej rasy są jasne brwi tzn. Flesze.

Głowa średniej wielkości, średniej długości szyja. Uszy długie stojące do przodu. Tułów szeroki i długi, głęboka klatka piersiowa i zad, dobrze umięśnione, nogi mocne i grube. Tryki ważą średnio około 135 kg, owce matki 90 kg.

 

Właściwości rasy

Owce Charollais są wytrzymałe, dobrze przystosowane do chowu na wolnym powietrzu.

 

Tryki - są bardzo aktywne i znane z pracowitości, osiągają dojrzałość seksualną już od 7 miesiąca życia i są chętne do zalotów przez większą część roku. Tryki są gotowe do krycia już od pierwszych dni stanówki. Większość tryków Charollais może pokrywać matki 6 lub 7 sezonów i wiele z nich uznawane jest jako produktywne nawet przez 10 lat lub więcej. W gospodarstwach i projektach badawczych zauważono, że tryki Charollais pokrywają więcej owiec niż tryki innej rasy w tym samym czasie.

 

Łatwe wykoty - u owiec rasy Charollais dzięki budowie szkieletu, wykoty przebiegają łatwo i szybko.

 

Energiczne jagnięta - jagnięta prawie od samego początku stoją prosto na nogach, beczą i są gotowe do karmienia. Bezproblemowe urodzenia zapewniają, że główną cecha jagniąt tej rasy jest hasło „Wstań i idź”.  

 

Szybki rozwój - tempo wzrostu jagniąt Charollais jest doskonałe. Ich długości, szerokie tylne polędwice potwierdzają ciężką, dobrze uregulowaną budowę jagniąt. Pojedyncze jagnięta mogą osiągnąć wagę 20 kg w ciągu zaledwie 8 tygodni.

 

Plenność - rasa ma bardzo silne cechy matki. Zdolność rozrodcza matek w miesiącu grudniu wyniesie średnio 180% i wzrośnie do 210 - 220% w lutym. Najlepszym okresem stanówki jest przełom miesięcy sierpnia i września. Osiem na dziesięć jarek osiąga dojrzałość od 7 miesiąca życia i daje średnią plenność 130% .

 

Wszystkie te cechy sprawiają, że jest to bardzo popularna i cenna rasa do krzyżówek w celu poprawy wzrostu i budowy innych ras.

Teresa Cieślak